Nieuwbouw Huurappartementen - Huis op Zuid

Unieke ligging

Veelgestelde vragen

Inschrijving en planning

01

Ik heb interesse en wil huren. Wat moet ik doen?

De woningen worden op dit moment nog niet te huur aangeboden. De start van de verhuur zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 starten. Wel kun je je alvast inschrijven als geïnteresseerde via de volgende link: https://huisopzuid.osre.nl/mijn-omgeving/aanmelden

02

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven voor het project?

Inschrijven kan op dit moment al. Je kunt op dit moment alvast je account aanmaken en jouw gegevens alvast zoveel mogelijk invullen en documenten uploaden. Dit als voorbereiding op de start verhuur. Zodra de verhuur start kan je ook gericht je voorkeuren aangeven voor de woningen en je inschrijving afronden. De start van de verhuur staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

03

Hoe verloopt de verhuurprocedure?

In het kort zetten we hier de procedure op een rijtje:

 1. Allereerst schrijf je je in via de volgende link; Tevens blijf je zo op de hoogte van het laatste nieuws.
 2. Zodra de exacte datum van de start verhuur bekend is zullen wij je hierover informeren;
 3. Nadat de inschrijving voor de woningen heeft plaatsgevonden worden de inschrijvingen beoordeeld en wordt bekeken of je in aanmerking komt voor één van de woningen;
 4. Indien je een woning krijgt toegewezen en besluit de woning te gaan huren wordt de huurovereenkomst opgemaakt. Zodra de woning gereed is en opgeleverd is maken wij dan een afspraak voor de sleuteloverdracht.
04

Kan ik nu al mijn voorkeuren laten weten voor een woning?

Ja, bij het inschrijven vragen wij om een voorkeur aan te geven per type woning. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een optie te krijgen op een bepaalde woning.

Financieel

01

Zijn er inkomenseisen voor het huren van een appartement in Huis op Zuid? 

Ja, er zijn twee inkomenseisen voor het huren van een appartement in Huis op Zuid:

 1. Je huishouden moet een middeninkomen hebben.
 2. Je huishoudinkomen moet voldoen aan de minimale inkomenseisen t.w. 3,5 maal de kale huurprijs (dus exclusief servicekosten).

Onder huishouden verstaan we een alleenstaande dan wel 2 personen met of zonder kinderen die een gemeenschappelijke huishouding voeren of wensen te gaan voeren.

02

Wat wordt verstaan onder een middeninkomen?

Je voldoet aan een middeninkomen indien jouw verzamelinkomen (dit is jouw inkomen dat is vastgelegd bij de belastingdienst) ligt tussen de onderstaande inkomensgrenzen:

 • Voor éénpersoonshuishouden tussen € 47.700,- en € 71.549,- bruto per jaar.
 • Voor een meerpersoonshuishouden tussen € 52.672,- en € 79.007,- bruto per jaar.

Bovengenoemde bedragen zijn gebaseerd op de inkomensgrenzen voor 2024. Het verzamelinkomen bij dat bij de belastingdienst is vastgelegd, is inclusief vakantiegeld, bonussen en/of andere variabele toeslagen.

03

Welke minimale inkomenseisen gelden er?

Je huishoudinkomen moet voldoen aan de minimale inkomenseisen t.w. 3,5 maal de kale huurprijs (exclusief servicekosten).

Het bruto maandinkomen is exclusief vakantiegeld, variabele toeslagen, bonussen etc.

Rekenvoorbeeld
Stel de kale huurprijs is € 1.075,- per maand en je gaat samen met je partner in het appartement wonen. In dit geval betekent dit dat jij en je partner een gezamenlijk bruto inkomen dienen te hebben van minimaal: 3,5 x € 1.075 = € 3.762.50 per maand. Vakantiegeld, vaste eindejaarsuitkeringen etc. worden hierbij niet meegerekend.

04

Hoe bereken ik mijn bruto maandinkomen?

De manier waarop je het bruto maandinkomen berekent, hangt af van jouw situatie:

Ik ben in loondienst.

Je maandinkomen bestaat uit jouw bruto salaris exclusief vakantiegeld en bonussen. Het bruto salaris moet gebaseerd zijn op de vaste uren die in je arbeidscontract staan. Structurele onregelmatigheidstoeslagen over de laatste 12 maanden mogen worden opgeteld bij jouw bruto salaris.

Heb je een tijdelijk arbeidscontract? Dan vragen we je een werkgeversverklaring toe te sturen. Hierop moet je werkgever aangeven dat hij/zij van plan is jouw contract aan het einde van de looptijd met tenminste 6 maanden te verlengen.

Ik ben zelfstandig ondernemer.

Je deelt de gemiddelde netto jaarwinst vóór belasting van de afgelopen 2 jaar door 24. De uitkomst geef je op als bruto maandinkomen.

Ik ben gepensioneerd.

Bereken je bruto maandinkomen door 30% bij het beschikbare maandelijkse inkomen op te tellen.

 

Ik heb zelf geen/onvoldoende inkomen, maar iemand anders wil garant staan.

Synchroon Woonfonds verhuurt helaas geen woningen met garantstelling van derden. Je dient echt zelf voldoende inkomen te hebben om één van onze woningen te huren.

05

Ik wil samen met mijn partner een woning huren. Kan dat?

Vorm je samen met je partner een duurzame huishouding? Dan kan je een woning huren in Huis op Zuid. Woningdelen is echter niet toegestaan.

06

Kan ik huren met een garantstelling als mijn inkomen niet voldoende is?

We kunnen helaas geen woningen verhuren met een garantstelling door derden.
Je dient zelf, of samen met je partner, voldoende inkomen te hebben om één van de appartementen te huren.

07

Wat wordt verstaan onder een maatschappelijk beroep?

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Wie in Rotterdam in één van deze beroepen werkt of wil werken kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad.

Onder een maatschappelijk beroep verstaan we:

 • Leraren in het basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en het voortgezet voor leraren in tekortvakken met een dienstverband voor minimaal 20 uur per week.
 • Verpleegkundigen niveau 4 en 6, doktersassistenten niveau 4 en verzorgenden niveau 3 met een dienstverband van minimaal 24 uur per week.
 • Politieagenten binnen de politie-eenheid Rotterdam met een dienstverband van minimaal 32 uur per week.
 • Alle mbo-, hbo- en wo-studenten jonger dan 28 jaar aan een Rotterdamse opleiding richting onderwijs, of zorg of aan de politieacademie.

Voor meer informatie over de voorrangsregeling verwijzen wij u naar de website van de gemeente: https://www.rotterdam.nl/maatschappelijke-beroepen

08

Wat houdt de voorrang voor huurders met een maatschappelijk beroep in?

Voor 52 van de 104 appartementen geven wij mensen die zowel een middeninkomen hebben en werkzaam zijn in een maatschappelijk beroep voorrang op de eerste verhuur.

09

Ik heb géén maatschappelijk beroep maar wel een middeninkomen. Maak ik wel kans op een appartement? 

Jazeker! 52 van de 104 appartementen zijn beschikbaar voor iedereen met een middeninkomen. Daarnaast is het mogelijk dat er woningen die gereserveerd zijn voor mensen met een maatschappelijk beroep alsnog beschikbaar komen.

Voorwaarden

01

Wat is de minimale huurtermijn en opzegtermijn?

Een woning in Huis op Zuid huur je voor minimaal 1 jaar. Daarna loopt de huurovereenkomst door voor onbepaalde tijd. Na de periode van 1 jaar kun je de huur opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één volledige kalendermaand.

02

Moet ik een borg betalen bij aanvang van de huurovereenkomst?

Bij het sluiten van een huurcontract vraagt Synchroon Woonfonds standaard twee maanden huur als waarborgsom.

Synchroon Woonfonds kan op basis van uw situatie besluiten af te wijken van de standaard.

03

Is al bekend hoeveel de servicekosten bedragen?

Op dit moment is nog niet bekend wat de servicekosten per maand worden. Een inschatting van de servicekosten wordt bij de start van de verhuur bekend gemaakt.

04

Kan ik de woning vooraf bezichtigen?

Vanwege veiligheidsvoorschriften op de bouw is het helaas niet mogelijk de woningen te bezichtigen.

05

Mag ik roken in de woning?

Roken in de woning is niet toegestaan.

06

Door hoeveel bewoners mag een appartement bewoond worden?

Een appartement mag door maximaal 2 volwassenen bewoond worden aangevuld met eventueel inwonende kinderen.

07

Mag ik mijn woning onderverhuren?

Nee! Alle vormen van onderverhuur waaronder ook tijdelijke verhuur via Airbnb zijn niet toegestaan. Overtreding hiervan kan leiden tot directe beëindiging van de huurovereenkomst.

Appartementen

01

Worden de appartementen compleet opgeleverd?

Ja, de appartementen worden zeer compleet opgeleverd. Zo worden de woningen opgeleverd inclusief keuken, badkamer en sanitair maar ook voorzien van wand- en vloerafwerking. De keuken is voorzien van wandafzuigkap, inductiekookplaat, combimagnetron, koelkast met vriesvak, vaatwasser en spoelbak. De badkamer wordt voorzien van een wastafel, douche met thermostaatkraan en radiator.

02

Hoe worden de appartementen verwarmd?  

Huis op Zuid is een gasloos gebouw. De appartementen worden aangesloten op de stadsverwarming en zijn voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming.

03

Beschikt het gebouw over een lift?  

Huis op Zuid beschikt over 2 liften met stopplaatsen op alle verdiepingen.

Extra’s

01

Kan ik parkeren bij de woning?

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen (32) te huur in de parkeergarage van het naastgelegen gebouw. Indien je een parkeerplaats wenst te huren kan dit te zijner tijd bij de inschrijving worden aangegeven. De huurprijs van een parkeerplaats is op dit moment nog niet bekend.

02

Beschikken de appartementen over een eigen berging?

Nee, de appartementen beschikken niet over een eigen externe berging. Wel is er een collectieve fietsenstalling aanwezig.

03

Is er een ontmoetingsruimte voor bewoners?

Op de 1e verdieping komt een kookstudio van ca 40 m2 waar een bewoner kan koken voor bijvoorbeeld een groepje vrienden. Deze ruimte is ook geschikt om samen te komen met bewoners.

De voorwaarden waaronder deze ruimte beschikbaar wordt gesteld en of er kosten aan zijn verbonden is nog niet bekend.

Verhuurmakelaars

01

Welke partijen zijn verbonden aan dit project?

Synchroon Woonfonds (SynchroonWoonfonds.nl) is de eigenaar van de huurwoningen, de parkeerplaatsen en de commerciële ruimten op de begane grond. De verhuur van de appartementen wordt verzorgd door Ooms Makelaars (ooms.com) en Schep Vastgoedmanagers (schepvastgoedmanagers.nl).

In het 1e kwartaal van 2024 zal er meer informatie komen over de start van verhuur en het verhuurproces.